Tenk

av den 7. februar 2014

Tenk om en person kom bort til deg og sa:

«Alt som alle menneskene i livet ditt har fortalt deg er løgn.»

Og det var sant. Bare tenk. De to voksne menneskene som oppdra deg er ikke dine foreldre. Gutten eller jenta du kranglet med så ofte, men samtidig er ufattelig glad i er ikke din søster eller bror. Landet du bor i heter ikke Norge. Europa eksisterer ikke. Verden er ikke rund som en ball. Det finnes ingen måne eller sol. Ikke engang universet.

Det er vanskelig å forestille seg.

Vet du hva som er løgn og hva som er sannhet? Hvordan vet du det? Jo, basert på hva noen engang fortalte deg.

Hvordan vet du at sola er gul og gresset grønt? Det er det samme som å spørre: «Hvordan vet du at du lever?»

Kanskje vi alle egentlig er døde.

 

3 kommentarer

 1. pedro · 12. februar 2014

  hei annabel. takk for fin og grublende tekst. senest i går så jeg en skikkelig dårlig film som heter cloud atlas, der en av karakterene på et eller annet tidspunkt sier at de døde, de er ikke stille lenge av gangen. det fikk meg til å tenke på teksten din, på hvordan den fokuserer på nettopp det, at sannhet og løgn jo er språklige kategorier, ikke sant? man er enig om at noe eksiterer, at noe finnes, at noe er gyldig, slik at vi skal kunne navigere i denne uforståelige sumpen som heter livet. har du lest en bok som heter 1984, av george orwell? han skrev den boka på 40 eller femtitallet, og det er en såkalt dystopi (det motsatte av en utopi), altså en skildring av hvordan verden kan se ut i framtiden (1984!) hvis alt går skikkelig galt. Hos orwell er verden totalt kontrollert av Storebror (ja, det er her Big Brother-kommer fra) som både er en diktatorisk totalitær stat som ikke bare ser alt, men som også DEFINERER alt. kanskje vi alle egentlig er døde? jo, jeg må innrømme at jeg ofte har tenkt tanken. i så fall er ikke døden så ille heller, må jeg si. fine tanker, fine tekster. håper det kommer mer!

  p

 2. annabel · 19. februar 2014

  Hei! Tusen takk for tilbakemelding. Ja, jeg har lest et utdrag av den boken, og tenkt å lese hele. Den er skrevet i 1948 (derfor heter den 1984).

  • pedro · 20. februar 2014

   aha! sånn var det, selvfølgelig! det er veldig lenge siden jeg leste den, men jeg husker at den gjorde veldig inntrykk den gang. lykke til videre med skrivingen!

   p

Legg igjen en kommentar