Et døgnflueliv

av den 25. mars 2014

Ved kiosken strømmer de ut fra nærmeste utested. Korte skjørt presser seg mot grå dressbukser, ut i snøen. Ut i vinternatta. Bare knær skjelver, røde kinn smiler. De har spisse sko, og snus under leppa, tenner sigaretter. Leende, hylende, hensynsløse, men redde. De lever bare for i natt. Morgendagen eksisterer ikke. Håret som lå perfekt klokken seks i går kveld, er nå klokken tre ødelagt. Strømpebuksene som var nye, er nå revne. Hvite skjorter som var rene, er nå flekkete. Røde, gule, lange flekker. Brune skinnsko er våte. Er menneskene som smilte lørdag, de samme slitne søndag? Hva endret dem? Var det hun pene tidlig på kvelden, eller hun høye litt senere. Var det han første du kysset, eller eksdama hans du lå med etterpå? De ler høyt, og kjøper mat på kiosken. Fra champagne klokken åtte, til pølse i brød klokken kvart over tre. Rødsprengte, dovne øyne møter mine. Jeg står i lang, mørk siluett, midtnattsblå og sort. Skjørt som flagrer over flate, blanke sko, gammel kåpe som ikke varmer. Jeg står alene på snøen og skriver. Lysblå negler skjelver over en lysende iPhoneskjerm. For jeg skriver best om natten, tekst som blir hel søndag. Ytrer og skildrer en jeg møtte i går, i kveld, forleden time. Musikken stilner, tiggerens bongotrommer klaprer alene mot stille vinternatt. Jenter og damer og menn og gutter trasker hjem i ørska av champagne fra i går. Vi andre tar bussen i stillhet. Pusten går rolig, og jeg savner igår.

 

4 kommentarer

 1. pedro · 25. mars 2014

  hei!

  takk for finfin tekst. veldig fin skildring av både den yre livlige stemningen i hjertet av lørdagsnatta, og den enorme stillheten etterpå. jeg liker måten du viser det på: gjennom hvordan gjenstandene forvandler seg, og hvordan menneskene også forandrer seg med dem. det er du god på: å se, å legge merke til ting, å pukke frem en detalj og gi den plass. og så er det flott at jeg-et ikke kommer før langt ut i teksten, at stillheten er godt etablert først, før du avslører at dette som blir sett, har en avsender, at noen tenker og ser og spør seg selv. jeg kom til å tenke på en sang da jeg leste teksten din, en sang av det amerikanske bandet Bright Eyes, som kanskje handler litt om dette, om det som skjer etter at champagnen har blitt til pølse, etter at sminken har falmet, etter at man har kyssa ferdig og etterpå, ja, etterpå…jeg poster den i kaos/kiste, så kan du selv høre. og: fint dikt også forresten. skal jeg være skikkelig prikete så ville jeg ha tatt bort ordene «danser» «lett og elegant». da synes jeg diktet blir mer poengtert, uten så mye pynt. det er som om disse ordene vil at jeg skal synes det er «poetisk» at fluen danser. men jeg vet at fluer ikke danser, de flyr. de lander. de surrer. lett og elegant er det samme. det er som om du vil at jeg skal synes det er lett og elegant, men det gjør jeg uten at du skriver det rett ut! den fineste linja i diktet? jo:

  kjemper ingen kamper

  DER har du lettheten og elegansen!! knallfin setning!

  alt godt fra p

 2. Torill Blix
  Torill Blix · 26. mars 2014

  Hei!
  Tusen takk! Det er fantastisk at du kjente det jeg ville formidle. For ja, sangen traff ganske rett på. Kul var den og! Angående fluen, jeg har aldri tenkt over det faktum at fluer ikke danser. Men etter at jeg tenkte litt over det, ble setningen overflødig. Heller har jeg ikke tenkt at «kjemper ingen kamper» er elegant. Men jeg liker at det ligger så mye mer bak ordene enn de i utgangspunktet var skrevet for!

  T.B.

 3. pedro · 27. mars 2014

  hei. fint at du fikk noe ut av lesningen min. det er jo det jeg håper å gjøre for dere som skriver her inne; bidra til at dere blir bedre lesere av deres egne tekster. en stor del av det å skrive er å vite HVA DET MANS SKRIVER BETYR. det er vanskeligere enn man skulle tro, altså. men det er gøy å finne ut av det, og som med alt annet: trening og øving gjør oss bedre. og bedre er godt nok!

  p

 4. Maria
  Maria · 12. april 2014

  Denne teksten likte jeg. Syns du får frem mye usett, det sanne og fine motsetninger!
  Fint å lese:-)

Legg igjen en kommentar