Studenten

av den 19. mai 2014

Kan hende de mener
jeg er veloverveid
og det jeg sier er gode ord

Men om disse ord er
de eneste jeg har å komme med
er jeg da veloverveid
eller bare heldig i øyeblikket?

Kan hende vi bare går
i sinus
med håp om at asfaltveien
leder noensteds
bort
fra oss selv

Fremtiden ligger som en stor kloss
en høy port
hvis nøkkel ligger begravet
i dypet av vår egen IQ

5 kommentarer

 1. pedro · 30. mai 2014

  hei. takk for fint og grublende dikt. jeg liker den undrende holdingen til verden, til alt det som man kanskje tar for gitt, sannheter, allmennaksepterte forestillinger. jeg synes du her er mindre billedrik enn du har vært i andre tekster, og at det kanskje nettopp er bildene du bør utforske mer. Fremtiden: en kloss, men også en høy port? er den begge deler? og hva betyr det at nøkkelen er begravd i vår intelligens? dette kan leses som sivilisasjonskritikk, altså: hvis ikke vi er smarte nok, går dette til helvete. det er fint, synes jeg!

  Kan hende vi bare går
  i sinus
  med håp om at asfaltveien
  leder noensteds
  bort
  fra oss selv

  det som er fint her: at veien er av asfalt, at den leder vekk fra oss, fra det menneskelige. jeg synes de to første strofene er svakere enn de to siste, men det er nok fordi man ofte bruker sånne linjer som anstas, for å omme i gang med tankeprosessen. er det ikke sånn at du av og til begynner å skrive, men først senere får en idé om hva du skriver om? teksten er smartere enn det vi er, skjønner du. og takk for det!

  alt godt

  p

  • Torill Blix
   Torill Blix · 2. juni 2014

   Hei! Tusen takk for tilbakemeldinger, de er alltid så nøye og givende. Jeg lærer noe nytt hver gang! Jeg er enig at de to første strofene er svakere, men jeg likte innholdet så forbannet godt, for det er en sak som jeg har bemerket meg dette siste året, de allmennaksepterte forestillinger ja.
   Og nettopp det mente jeg med nøkkelen i IQen! At uten den er vi ingenting. Det er både bra og ikke så bra på en gang.

   Det jeg lurer på nå er dette med bilder. Snakker vi da om metaforer og sammenlikninger, eller bare beskrivelser? Eller alt kanskje. For er det slik at det må ligge en dypere mening med alle dikt, eller er det nok å bare fange et øyeblikk? Nesten dadaistisk.

   Forresten likte jeg Nils-Øivind Haagensen «Enkelte dikt» veldig godt!

   Takk,

   Torill Blix

 2. pedro · 9. juni 2014

  hei igjen. når jeg snakker om bilder eller billedlighet, så mener jeg vel det som diktet får oss til å se. metaforer, sammenligninger, men også rene konstruksjoner, steder – når språket liksom strekker seg litt og prøver å lage sine egne verdener, f.eks strofen din om veien – en vei som står frem som tydelig for meg som leser, selv om det sikkert ikke er den samme veien du så for deg når du skrev!

  her derimot

  Kan hende de mener
  jeg er veloverveid
  og det jeg sier er gode ord

  er det f.eks ingen bilder, ikke sant, ingenting jeg kan henge lesningen min på – hvem er de? hva betyr egentlig veloverveid? i forhold til hva? gode ord? er ikke det en klisje? etc.

  og til sist: dette med dypere mening er et vanskelig spm. jeg tror at det meste vi sier betyr flere ting på en gang, og nettopp dette er diktets store styrke, at det av og til klarer å fange sånne fler-lags situasjoner. jeg tror heller ikke at det står i noe motsetningsforhold til å «fange et øyeblikk» (selv om det eneste som kan fange et øyeblikk, sånn sett, er enten et fotografi eller et lyd/videoopptak!). jeg tror ikke du skal tenke så mye på sånt, tenk heller på at dikt og skriving ikke har så mange regler, diktet er fritt, det er ditt sted, et sted der du kan gjøre akkurat som det passer deg. det er nok regler der ute i verden ellers, liksom, f.eks så må jeg snart ta et fly noen har bestemt skal gå om ikke så lenge. ha det på badet!

  p

 3. Torill Blix
  Torill Blix · 9. juni 2014

  Ok, jeg skjønner hva du mener om bilder, og det var egentlig svaret jeg håpet på, at man ikke må tenke så mye på regler, bare skrive. Det er da det blir best. Jeg har i det siste hengt meg opp i regler, og dermed har også skrivingen hengt seg opp. Ikke kult.

  Takk, og god tur!

  T

 4. pedro · 10. juni 2014

  skjønner at det stopper opp når man tenker for mye, på en viss måte kanskje. nei, ikke la det stoppe deg! kjør på! du skriver dritfint!

  p

Legg igjen en kommentar