Feminisme

av den 7. november 2014

Jeg er feminist og det er noe jeg er stolt over.

Grunnen til at jeg er feminist er fordi at jeg mener at uansett om du er gutt eller jente skal du få kunne ha de samme mulighetene og sjansen for å nå like langt. Så visst jeg vil velge et såkalt manne yrke så gjør vel jeg det, folk skal ikke kunne se ned på meg eller dømme på grunn av det, og visst en gutt vil jobbe i barnehage eller bli sykepleier så gjør ikke det han mindre mann! Folk må få lov til å velge det hjerte vil og få oppmuntring istedenfor kritikk.

Allerede fra da vi var små ble vi lært opp at samfunnet er delt inn i kjønnsroller. Jenter skulle like rosa og gutter skulle like blå, visst ikke så var du utenfor. Er dette noe vi vil at våre unger skal vokse opp med og er det sånn vi vil ha det nå?

Jeg synes at du for eksempel skal få kunne velge det yrket du vil uten at det skal være noe  forskjellsbehandling eller kjønnsroller i yrket. Du skal få kunne være den du er og like det du vil uten at folk skal kritisere deg og se ned på deg.

Den dag i dag så er det sånn at kvinner tjener mindre enn menn, uansett om de jobber i samme yrke, sånn vil ikke jeg ha det. Jeg vil at kjønn ikke skal  ha noe betydning i et yrke. Jeg vil at menn og kvinner skal få ha muligheten til å tjene og oppnå det samme. Jeg vil at uansett om du er lys eller mørk i huden, annerledes eller har en annen religion, så skal heller ikke det ha noe å si.

Så ja, jeg er feminist og det er noe jeg er stolt over. 

4 kommentarer

 1. christinesyre
  christinesyre · 9. november 2014

  Dette er veldig viktig! Du legger lys på hva feminisme er, og går frem som en feminist, selv om feminisme har fått en stor skygge over seg i media som «mannehatere» og lignende, som er helt galt. Du viser at feminisme handler om likestilling og likeverd begge veier; både for kvinner og menn. Kvinnekampen er likevel veldig viktig også nå for tiden, for eksempel likestilt økonomi. Det er gode verdier du fremmer.

  Klem,
  Christine

 2. Martine Skulstad
  Martine Skulstad · 9. november 2014

  Jeg er veldig enig med Christine. Jeg liker hvordan du får frem at det handler om likestilling, rettigheter og mulighet til å være akkurat den man er uten å bli dømt eller satt i bås for det. Syns det er veldig bra at du fremhever dette og at du fokuserer på flere punkter enn bare undertrykkelsen av kvinner, men også undertrykkelse av forskjeller fra det «normale», hudfarge og det å ha andre meninger enn det som det store samfunnet har.

  jeg syns det ble litt tungt å lese noen av setningene, men skjønte godt hva du mente. Kanskje prøve å lese høyt for deg selv det du skriver, og se om du finner noen ting som du kanskje vil rette litt på. Vet jeg gjorde mye det før, og gjør det stadig fortsatt. Men totalt, veldig godt skrevet, gode poeng, og jeg er glad for at du har så sterke meninger om viktige temaer, også med din tidligere tekst, og jeg syns det er så bra at du deler dette og lar stemmen din bli hørt! Alt godt 🙂

  klem, Martine

 3. pedro · 12. november 2014

  enig med begge lesningene her; veldig viktig å fokusere på at man kan være hva man vil, at man må kunne definere seg selv og ikke la seg definere av andre. bås er for kyr.

  p

Legg igjen en kommentar