Gjest!!!! Maria Dorothea Schrattenholz!!!

av den 7. desember 2016

Kjære alle; jeg har gleden av å presentere et mini-intervju med Maria Dorothea Schrattenholz, en av våre fineste unge poeter. Om debuten Atlaspunkt har kritiker Mari Nymoen Nilsen skrevet:

 

«Nærliggende begreper som apokalypse, forurensing, undergang og mennesket versus teknologi gjør det mulig å lese denne samlingen med økokritisk perspektiv, og den fungerer også best der den gir rom for komplekse menneskelige erfaringer omkring mennesket i naturen/landskapet.»

 

Jeg har bedt Maria om å svare på tre spørsmål om skriving. Håper det er noe her dere kan bruke som inspirasjon!

 

 

 

1. kan du si litt om hvordan du begynte å skrive?

Jeg har vel alltid kjent en dragning mot det, men det var først i 2011, da jeg var 31 år, at jeg begynte å skrive for alvor. Det er mulig det var studiene innen visuell kunst som gjorde at jeg følte meg trygg nok til å uttrykke meg gjennom ord også. Jeg har alltid lest mye, men hatt litt for mye «ærefrykt» for skriving til å tørre å prøve. Skrivingen begynte med at jeg kjøpte en notatbok og bare skrev ned alt av ord og setninger jeg kom på i løpet av døgnet. Mye av det kom når jeg lå og prøvde å sove, og det var en del ganger jeg slo på lyset og skrev ned ting i halvsøvne, noe samboeren min på den tiden ikke helt forstod seg på, haha. Men det førte til at jeg etterhvert hadde en del materiale jeg begynte å sette sammen til små dikt, og så sendte jeg noen av dem til Signaler og ble antatt, og så var jeg liksom i gang. Men det tok to år med forfatterstudier (toårig Forfatterstudium i Tromsø) etter det, før jeg følte meg helt fortrolig og komfortabel med det å skrive.
2. kan du si litt om veien fra ide til bok? hvordan vet du at det er denne ideen som er best?
For min del var det en ganske lang prosess uten noen klar ide fra starten. Jeg drev og skrev på de diktene mine underveis i forfatterstudiet, og ante ikke hva det skulle bli til eller om det kom til å bli til noe helhetlig og «ferdig». Da jeg mot slutten av studiet sendte inn til forlag og fikk jobbe med redaktøren min tok prosjektet en slags form og struktur. Jeg var veldig glad for at det kunne få være science fiction, for det har jeg alltid lest mye av og drømt om å skrive, og menneskene i diktene havnet på Mars, og jeg var veldig glad for at selv om diktene spenner fra den første menneskelige opprinnelsen og inn i fremtiden, var det mulig å ha en tilnærmelig struktur i det. Det var en stund jeg følte det handlet om for mye, liksom «alt», og det var vanskelig å se for seg at trådene kunne samles. Men det kunne de, jeg trengte bare andres blikk utenfra for å få oversikt.
3. har du noen tips til oss som skriver på skriv.no? noen gode skriveråd?
Skriv ned alt du kommer på. Drit i om det ikke er bra, eller om det føles ubrukelig, eller hva man nå tenker. Bare skriv det ned. Det er alltid noen ord eller setninger eller tanker som kan brukes senere. Når jeg for alvor lærte dette med å bare klippe og lime og løse opp ting jeg trodde var ferdige dikt, fikk jeg større arbeidsrom i tekstene og ting kan falle på plass på andre måter enn man først trodde. Bruk kjipe ting i livet for alt de er verdt skrivingen. Jeg har alltid slitt med søvnforstyrrelser, nå har det en slags positiv side også fordi jeg får skrevet på en annen måte enn vanlig når hjernen er i insomnia-tilstanden, bevisstheten endres litt og det kan være bra for skrivingen. Sykdom, kjærlighetssorg, oppvekst, politikk, ja alt mulig dritt kan man bruke. Ellers vil jeg jo si at det er ytterst viktig å få tilbakemeldinger fra andre. Man drukner lett i sitt eget prosjekt og det er vanskelig å se det fullstendig klart. Selv om teksten kommer fra deg og føles personlig, prøv å ta et skritt til siden og la andre gi kritikk – ha en intensjon om at du vil teksten din det beste, du vil la flest mulig potensialer blomstre i den. Teksten er ikke deg, den er seg selv. Forfatterstudier er topp, eller bruk alle ressuser du har rundt deg, venner eller andre som kan lese, start en skrivegruppe. Hør på Pedro, han er klok. Les mye, les det du liker å lese, skriv det du liker å skrive, vil du skrive science fiction-poesi eller hva som helst så gjør du bare det. Alt er mulig. 🙂

2 kommentarer

  1. Sir. Timotheus
    Sir. Timotheus · 8. desember 2016

    Jeg lånte faktisk boken Atlaspunkt på biblioteket i går, liker den veldig godt så langt ..!

  2. pedro · 8. desember 2016

    kjekt å høre! finfin bok.

    P

Legg igjen en kommentar